Kuulumisia niin kotoa kuin työelämästä lastentarhanopettajana.

Lapseni ovat kuin pikku-myy ja nuuskamuikkunen, olen siis mymmelin äiti. Ja kyllä, googlaa vaikka, nuuskamuikkunen ja pikku-myy ovat sisarukset!

maanantai 22. huhtikuuta 2013

Äitienpäiväkortti - askarteluohje n. 2v ylöspäin

Aattelin, että koska en pääse ammentamaan kuvataiteellisia lahjojani vielä moneen moneen viikkoon, niin voisin tänne blogiin ympätä myös joitain askarteluideoita kaiken ikäisille lapsille.

Askartelussa lapsen osuus on tietenkin aina riippuvainen työn haastavuudesta, esim. saksien käsittely (mutta liimaaminen onnistuu jo n. 1,5-vuotiaalta, kunhan aikuinen levittää liiman). Olen törmännyt työssäni 6-vuotiaisiin eskareihin, jotka eivät ole saaneet koskaan saksia käteensä ja taas 2-vuotiaisiin, jotka pystyvät hyvin jo leikkaamaan viivaa pitkin. Saksien käyttämisen on tietenkin aina oltava valvottua, kun on kyse lapsista, mutta siitä ei saa tehdä täysin kiellettyä. Ja tietysti ne sakset pidetään lasten ulottumattomissa silloin kun niillä ei ole lapsen tarkoitus leikellä.

Pienten lasten vanhemmille: esim. tiimarissa on myynnissä muovisia harjoitussaksia, joissa on pyristetyt terät, joilla ei voi puhkaista silmäänsä tai mahaansa ja joilla ei voi leikata sormeensa haavaa. Suosittelen hankkimaan ja antamaan jo sen 2-vuotiaankin kokeilla, kuten tyttäreni sanoisi, "saksimista". Ensimmäiset harjoitteet voivat olla ihan vaan otteen opettelua ja paperisoirojen leikkaamista paloiksi (aikuinen on tietysti leikannut soirot valmiiksi).

Mutta asiaan:

Äitienpäiväkorttiohje 2013 (aion luultavasti toteuttaa tämän, tai jonkun tuhannesta muusta ideastani ensivuonna työmaalla lasten kanssa). Kuvat lainattu tällä kertaa blogista http://kuvisjaaskartelu.blogspot.com

 
Kyseessä on siis käsilaukku. Aikuinen voi tehdä valmistelut niin pitkälle, kuin uskoo ettei lapsi kykene tekemään. Käsilaukku on siis pohjasta avoin kortti, ja kantokahvana voi toimia valmisnyöri, paperinaru tai itse virkattu lanka. 

Kortin sisään voi halutessaan kirjoittaa vapaalla kädellä vain onnittelut äidille, tai lapsen iän mukaan vaikka aikuisen kirjoittamana pienen haastattelupohjan lapselle, 
esim. 
äidin lempi ruoka on:_____________
äiti on:____________-vuotias
parasta äidissä on:________________
 

Tai vanhempi, yli 10-vuotias lapsi voi tehdä kortista vaikka niinsanotun lahjakortin, jossa lupaa äidille esimerkiksi silittää pyykit tai täyttää tiskikoneen kahden viikon ajan (omien taitojensa rajoissa tietysti).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti